Uppdaterad:
2015-08-24
kl 21:13
Gästbok

 

 

 A-prov 2012-11-12 17:43 

Blev lite sugen på att skriva om de senaste tävlingarna och lite annat.
Har varit och startat på två st A-prov i Danmark under hösten. Och ett i Sverige. Alla var för endast flatcoated. Vilket för mig inte spelar så stor roll eftersom att Vega nog inte bryr sig särskilt mycket om ifall hunden jämte är kort eller långhårig...
För det största problemet vi har haft är ju att hon har haft svårt att vara tyst på linjen när det fallit lite fågel.
Så antingen fick man ju ge upp karriären med A-prov eller försöka göra något åt saken.
Eftersom man hör ifrån alla "erfarna" att hunden är feltränad när de piper, så hade jag ju inte så mycket att välja på. Måste helt enkelt försöka träna bort det jag har ställt till med, antingen att handgriplingen "ta ur henne det". Eller som någon sa: Åk och jaga med henne utav bara fan, så ska du se att hon inte kommer att tycka att det är så jäkla speciellt längre. Jag valde det sistnämda, mycket trevligare. Har försökt att apportera minst en gång per vecka under hösten, vilket börjar bära frukt. Kan väl inte säga att hon är 100% tyst, men det är ytterst få gånger jag har hört nåt. Och vad kul vi haft Vega och jag under tiden!


Funderat lite om det där med träning och framför allt feltränade hundar. Man hör ju och läser allt som oftast om de stackars hundarna med sina värdelösa mattar och hussar som förstör för hunden. Om uppfödare som skyller allt på valpköparen, när inte hunden uppfyller kraven. Det stämmer säkert i vissa fall, men
som en god vän sa: Om nu allt hänger på HUR man tränar sin hund, varför i helvete far man land och rike runt för att para sina hundar?
Starka viltfinnare ifrån yttre Hebriderna korsas med hundar med en fanatisk will to please, till vilken nytta? När allt kan raseras på ett ögonblick om man introducerar en dummy lite för tidigt, eller på fel sätt! 
Nä, jag tror att en hel del sitter i generna hos hunden, konstigt vore det väl annars...


Skit i det nu för här ska skrivas om A-prov! Det första i Danmark  var ju det individuella Nordiska mästerskapet FCR. En walk-up på fasaner. Fyra hundar i linjen och resten kopplade en bit bakom. En apport per hund och in med nästa. Lugnt och fint med fyra skyttar som gick ett antal meter före. Jag drog startnr. 3, in direkt alltså. Först gick vi i en bokskog korsad av en massa diken. Vegetationen växlade mellan rätt öppet och all sköns bråte. En fasan sköts rätt så omgående, till startnr. 1. 2:an plockades bort p.g.a dåligt fotgående alltså stod jag på tur. Vi gick och gick och sen gick vi lite till,  efter ca 30 minuter hade det fortfarande inte fällts nån fågel. Började förstå vikten av ett bra fotgående… Vi kom ur skogen och skulle gå in i ett vassområde då det plötsligt small. Vi kallades fram till skytten, varken domaren eller jag hade sett nått falla. Blev anvisade att en tupp hade fällts och den skulle ligga ca 20-30m ut i vassen. Stod framför en 1 ½ meter hög vass. Skickade Vega som var ”rätt” så sugen på att apportera nu. La på en söksignal när jag såg vassen röra sig i rätt område och efter en stund hörde jag henne komma emot mig. Lite lätt spänd på att få se henne, hade hon fasanen eller inte? Klart hon hade! Fick koppla och koppla av en stund. Men jakten fortsatte, lite missräkning var det nog att det inte fanns mer fågel.
Men det löste sig, blev ett litet drev vid en å där rätt många föll bort. Dels tog några fel fågel, nån blev eye-wipad, nån lite för ohörsam. Jag kallades på nytt in på linjen för ett litet fasandrev, stod 45 min utan att de fick en endaste fasan på vingar. Nästa såt gick vi över en äng, där de stötte fasaner i en liten majsremsa jämte. Långa fina markeringar blev det.
Sex hundar var kvar när vi fick ställa upp oss på ett fält med en fasan-remiss  ca 60m framför oss.  Här fälldes rätt så många fåglar och även två harar, det var de största harar jag sett, gigantiska! Det varvades rena markeringar med dirigeringar där domarna valde fågel till oss. Två hundar knallade rätt så samtidigt och så var vi bara fyra. Vega skötte sig och mest nöjd var jag med en dirigering på ca130m där hon gick spikrakt, en stoppsignal, ett högertecken och fasanen var hemma. När drevet var över och allt inhämtat följde en liten domarkonferens. Det var tre norrmän och så jag kvar. Kände väl att åtminstone en av de andra låg före mig i resultatlistan. Domarna återvände och ville se lite till. Man är ju inte alltför rutinerad i dessa sammanhang och just då kände jag nog, att jag tar en andra eller tredjeplats bara vi slutar nu! Så kände nog inte Vega…
Sista drevet så stod vi uppställda två och två på varsin sida om en väg, längs med vägen löpte en 2 meter hög häck. Det sköts tre fasaner rätt så samtidigt och två föll på andra sidan häcken. Jag stod på tur och blev anvisad en av dem. Vega drog iväg genom häcken och efter ett tag(en evighet kändes det som) dyker hon upp med fågeln. Nästa fick skicka på den som låg på rätt sida häcken. Men den hunden hade börjat lägga ner fågel för omtag och gjorde så även nu, så där plockades han bort ifrån resultatlistan. Nästa blev anvisad den andra fågeln bakom häcken men lyckades inte finna den. Således fick den tredje hunden försöka på den. Men efter en lång dag så hade den hunden täppt till öronen rejält och gick ur hand. Så där stod jag ensam kvar, så det kan bli va? Så om ni nån gång står inför ett avgörande på ett A-prov se till att omge er med norrmän. Då behöver ni inte slita ihjäl er, de fixar ut sig själva….
Skojar lite, men det krävs förutom en duktig hund lite tur om man ska vinna de där proven.
1:e vinnare med cerifktat, cerrttikat, serbokrat, äsch cert helt enkelt!

Sen var vi ju iväg på Frks rasmästerskap i utanför Norrtälje, det var jättelångt dit och fan vet om det inte var ännu längre hem. Det startade med att de drev igenom en liten trädgård på fasaner. En hel del fåglar lyfte men våra skyttar bommade på de fåtal som kom inom skotthåll. Vår grupp fick istället vandra upp till de andra där startnr:1 och jag som hade 2 fick gå ut på en äng. Blev anvisade att det förmodligen låg en fasan på andra sidan ängen i ett område bakom en gran. Kan det varit ca 50m? Första hunden skickades och letade länge och väl men hittade inget. Vi blev ombedda att skicka. Tänkte för mig själv att där kan den ju inte ligga eftersom att den andra inte fann den. Lät henne ta för sig av marken tryckte ut henne djupare, var även i rätt område, fick kalla in. Domaren vandrar ut och tar upp en fasan precis där han sa att den skulle ligga! Jäkligt märkligt och dåligt av både Vega och mig. Men jag väljer här att skylla på skyttarna, hade de bara träffat de där första fasanerna hade vi troligtvis vunnit....;))
Koppel på, nummerlapp av, dagen var över, så kan det också gå till!


I Lördags åkte vi på nytt till Danmark. Ingela hade bokat en stuga där vi sov allihop. Trevligt hade vi. Hade glömt ölen hemma, fick dricka rödvin. Ont i huvudet när jag vaknade. Får man det av rödvin frågade jag Anna-Lena, nä bara om man dricker för mycket. Måste bero på nåt annat då....Väl på plats så var det morgenmad och en lille en. Mycket hornblåsande på detta stället. Vi lastades upp på vagnar och gav oss iväg. Första såten så stod vi ute på en rapsåker jämte en bokskog. Fasanerna drevs upp på andra sidan åkern och fälldes så att flesta hamnade i skogen. Markeringar mellan 40-80 m. Så fort första fasanen gick i backen så blev vi ombedda att skicka. Nr:6 send din hond!
Skillnad på de prov jag startat på i Sverige är att här så sätter de inte upp hundarna så tight på linjen. På den första såten hade vi nog 4m lucka till nästa hund. Man avlivar sin fågel själv. Och framför allt så skickar man under tiden drevet pågår, på både gott och ont. Som en klok domare sa, hundarna faller ifrån under dagen ändå, det ska inte vara en cirkus detta! Obelastade var vi efter den.
 
Nästa var ett monsterdrev, två timmar höll det på. Tyckte nog att de satte upp vår linje lite märkligt. Remissen låg framför oss ca 100m, skyttarna stod på en linje mellan oss och remissen. Var ska fåglarna ramla? Typ på oss! Många hamnade snett bakom oss i ett område med ris och träd. De flesta ramlade runt omkring oss i rapsen. En tupp slog i backen 1m framför Vega och mig, puuh! Jäkligt kul att 3 av 4 sitter kvar under hela tiden och inte ett pip hörs.
Tråkiga apporter dock för oss, hämtade de flesta som markeringar på allt mellan10-30m. Fick en fin dock som seglade förbi och slog i backen 70m bakom, skickade Vega som hade följt den fint, bara för att se en picking-up hund springa dit och snyta den. Fick kalla in, måste jobba med inkallning framöver märkte jag då... Även nästa vi skickade på kom en annan hund och tog, blev ombedd att skicka henne till vänster in i det risiga området för att ta en annan. Många apporter blev det... 
När det äntligen var över och vi hade skickat på eftersök, berättade domaren att Vega hade lagt ner en fasan för ett omtag som han inte fäste så mycket vikt vid. Men däremot hade han nån anmärkning på en markering som jag fortfarande inte fattar. Om din hund ser en fågel falla vill jag se den springa dit direkt och inte söka sig ut, sa han typ. Tror faktiskt att han blandade ihop hundarna på nåt sätt, eftersom att vi hade fått pissenkla markeringar och Vega typ spikat alla. Skitsamma var nöjd som fan att vi överlevt denna såt! 
Fyra hundar kvar efter lunch. Ingela med Mekko, Heidi med Munti, Maria med Trine. Nu stod vi uppställda i kanten av en äng med en grusväg bakom oss och bakom den en bokskog. Fasanerna kom flygande emot oss och hamnade de flesta i skogen eller i kanten. Det blev mycket som ramlade bakom linjen så det var ju ett jävla vridande och vändande hela tiden. Fick en markering bakåt som vi löste fint. Fick en till snarlik som jag tyckte hon markerat. Men ack så man kan bedra sig, trögstyrd kan man sammanfatta det hela med innan den var hemma...
Domarna var ej nöjda och ville se lite till på sista såten där det dessvärre inte sköts någonting.
Ingela vann, Maria tvåa, vi trea och Heide fyra. Tyvärr delades inget cert ut, vilket var helt riktigt eftersom vi hade belastningar allihop.
Kul ändå att vara med hela dagen, eller kul & kul?
Ibland undrar jag om jag är någon prov-människa. Att åka till skåne och apportera är jäkligt kul! Men under A-proven kommer jag på mig själv ibland med att stå och hoppas: Att gode gud låt det vara över, snälla låt det ej komma fler fåglar nu... Det beror nog på att jag inte litar riktigt på oss som ekipage än. Visst, knallar tror jag inte att hon gör och tyst har hon varit på de sista proven. Men däremot märktes det igår att hon tar lite stryk i hjärnan av all passivitet, jaktlusten tar över på bekostnad av samarbetsviljan.
För det är en djävulsk skillnad på att stå och blåsa på dem under träning och under jakt. Tycker jag iallafall. Men vi strävar vidare, Vega och jag!
På torsdag är det Skåne som gäller igen och då ska jag ta med Queen också, intressant! Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/u/u1692565/www/files/inc/cdb.php on line 2725
Tipsa en vän Kommentera,   Visa kommentarer ( 2 ) 


 WT 2012-06-05 21:40 

Hej på er! Det var väldigt länge sedan jag skrev något här, men nu tänkte jag iallafall berätta om Queens & min start på WT´t i Växjö i Söndags, om nu någon är intresserad !


Som de flesta vet så är jag ju inte så mycket för att tävla, och så var det även den här gången då Andreas frågade om vi skulle anmäla hundarna till WT´t i Växjö. Han anmälde hundarna och jag klargjorde att han skulle få starta Queen för det tänkte jag minsann INTE jag göra.  Kvällen innan det stundande WT skulle gå av stapeln så hände något...en för mig helt främmande känsla började infinna sig och efter en stund sa jag till Andreas  "du jag tror att jag vill starta Queen själv i morgon, Andreas svarade att klart du ska göra det gumman " jag förstod på honom att han inte  trodde att jag skulle fullfölja vad jag sagt, men känslan höll i sig följande morgon och jag tvekade faktiskt aldrig utan jag startade henne och jag är faktiskt stolt över mig själv som gjorde det och att jag denna gången tyckte att det var riktigt roligt :))


Här kommer en lite resumé från stationerna !


Station 1
Dubbelmarkering i midjehögt björksly.
Q spikar båda 20p

Station 2
Walk up där man gick i par och fick en dubbelmarkering där man ena gången fick hämta den först kastade och andra gången den sist kastade.
Q spikade båda (inte helt perfekt fotgående...) 19p

Station 3
Markering dirigering, det kastades en ganska lång enkelmarkering som hunden fick hämta in och sedan vred man sig ca 45 grader och skickade på en dirigering ca 90-100m. Q spikar markeringen och jag får blåsa två gånger på dirigeringen och sedan är den i hamn. Jäkla nöjd med dirigeringen då jag inte har skickat på någon så lång dold tidigare och att hon stannade fint på pipan och tog mina tecken :) Duktig Q 18p


Station 4
Närsök på ett område ca 20x20 m.
Man hade 2 1/2 minut på sig att hämta in tre dummysar.
Q hämtar in tre stycken snabbt och efter det får jag skicka ut henne igen och när jag ska kalla in henne lyder hon inte direkt utan fortsätter att leta så jag får påminna henne någon extra gång. 19 p


Station 5
Vattendirigering över en liten damm, inte speciellt lång. Queen går rakt i simmar rätt över och kommer upp på land och hittar dummyn snabbt. 18p

Totalt skrapade vi ihop 94 p och vann öppenklassen :)) Kändes bra och jag var riktigt nöjd med Q. Jag tycker att hon har utvecklats otroligt mycket de sista månaderna, ja egentligen det sista halvåret och hoppas att det ska fortsätta så. Roliga och kluriga stationer hade de fått ihop och en del var väl egentligen i svåraste laget för Queens utbildningsnivå.


Kan ju tyckas att det bara är ett litet inofficiellt WT utan konkurrens, (tror att det var 20 hundar i ökl) och att det inte betyder något...men vet ni vad...det gör det för mig, dels för att jag startade Q själv och för att jag insåg att jag nog trots allt har en ganska duktig hund och att vi ligger rätt i vår träning...
Alla resultatQueen

Andreas och Vega startade ju också och de började väl inte helt lysande där Vega tog fel dummy, hunden försvann så man inte såg den, men fick trots det 10p. Hon markerade dåligt på de flesta stationer, men gjorde bra dirigeringar bla en ganska knivig vattendirigering. Hon var också väldigt trött mellan stationerna och låg och sov...tidigare har hon alltid börjat markera dåligt innan löp...så hoppet tändes ju att det kanske kan vara ett löp på gång, men vi letar ju efter tecken hela tiden, hon hade säkert bara en dålig dag...men hoppas kan man ju ! 78 p skrapade de ihop och det räckte till en 4:e plats.


Sammanlagt på Smålandsmästerskapet så kom både Queen och Vega på 2:a plats i respektive klass.


QueenVega 

Stort TACK till Hans & Camilla med funktionärer för ett proffsigt och trevligt  WT hos er !!


/Fia
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/u/u1692565/www/files/inc/cdb.php on line 2725
Tipsa en vän Kommentera,   Visa kommentarer ( 3 ) 


 Tullgarn 2012-05-29 16:52 

Måste skriva lite om helgen...


Deltog på Agria Swedish Game Fair Cup. Lagtävling fre-lör och individuellt på söndagen.
Bodde perfekt i husvagn ca 300m ifrån mässområdet ihop med övriga lagmedlemmar plus lite annat löst folk ifrån Gävleborgsområdet. Laget bestod av Kenth & Peja, Bengt & Wirre
 och så jag och Vega.


Fredagen började inte sådär bra, vaknade med en djävulsk huvudvärk men NEEJJ ingen alkohol inblandad. Och den bara tilltog, ni skulle sett Fias min när jag sa: blir det inte bättre får du starta Vega...Fick ligga kvar i husvagnen medans de övriga åkte till samlingen. Efter ett antal treo och en liten tupplur kändes det bättre och jag hann i tid till start.


Fredagen var kvalificering till lördagens finaler, 5 stationer skulle utföras. Hundarna i laget blev uppdelade i A,B och C och varje station innehöll 2 markeringar och 1 dirigering som skulle lösas i skiftande ordning. Roliga stationer med små klurigheter. Vi varvade lysande saker med lite mindre lysande men föll aldrig igenom utan höll en skapligt hög nivå under dagen. Vilket visade sig räcka till en 5:e plats och avancemang! 10 lag gick vidare till Lördagens semifinal. Där det återigen var 5 stationer och där 3 stationer innehöll en bonus-apport som skulle utföras av olika hundar varje gång. Vi började vid vattnet, och vilken start vi fick! Bengt och Wirre spikar sin långa mark. Kent & Peja löser sin dir. fint,  Vega spikar sin långa vattenmark. och Bengt tar en 20:a på bonus apporten 20,16,20,20 domaren visar poängen och säger It´s gonna be hard to beet!
Nästa station är det återigen dags för Vega att ta en markering. I högt gräs håller hon sig hyfsat i området men när hon börjar avvika blåser jag och hon hittar snabbt apporten. Nästa station får vi en dirigering som vi fixar riktigt snyggt, och sen är det dags för vår bonus-apport en markering med en bumper. Det smäller till och jag ser ingenting! Va fan tänker jag när jag plötsligt ser nåt vitt som dimper ner långt borta bakom ett krön. Snälla Vega säg att du såg den, men det sa hon inte för som ni kanske vet KAN inte hundar prata. Så istället springer hon iväg försvinner bakom krönet opch dyker upp lika snabbt med dummyn i munnen, nice...
Avslutar semin med att gå en liten walk-up ihop med ett annat lag tror lagmedlemmarna hette typ, Ingela Funck, Bratsberg nånting och så lilla Bettan! Alla hundar fick en markering och så en avslutande dirigering. Vega löser sin markering bra och så var det dags för vår dir. Blir anvisad en dummy som ska ligga bakom ett träd i slutet på ett uttorkat dike. Får dit henne snabbt men får inte vind av den får dit henne igen, kommer upp tom. Hon är jäkligt lyhörd hela tiden och tar varje kommando men hittar inte apporten, den Engelska domaren bakom mig ger support hela tiden: left, left, UT, UT. Och när hon äntligen finner apporten utbrister han YES, YES, WELL DONE! You have to come to England!
Man var ju lite spänd på de där herrarna ifrån UK men satan så trevliga de var. Och de dömde ju precis som domarna i Sverige.
Sen följde en spännande väntan innan resultaten kom upp. Tre lag till final och vi låg på en tredje plats!!


Finalen gick i slottsparken. Fullt med folk och en snubbe som refererar. 
En hund från varje lag gick jämte varandra och det varvades markering och dirigering tills alla tre hundarna gjort varsin. Bengt var först ut skötte det strålande, sen var det jag, Vega missade lite på markeringen så jag fick hjälpa henne lite men dir. fixade vi fint. Kenth & peja sist ut och de spikar markeringen och löser även dirigeringen snyggt. Sen följer en längre domarkonferens. Kändes som att vi hade skött själva finalen bäst men vi låg ju några poäng efter.
När de ropar upp oss som segrare är det fan inte långt till tårarna! Så jäkla gutt, att vinna med ett lag slår fan allt. Som i Norge förra året men det här känns ännu större på nåt vis, när det är alla raser.


Söndagen var man rätt matt, var lite avis på Bengt som inte anmält. Vi skötte oss jäkligt bra på 4 stationer 39/40p, 20/20p, 33/40p, 35/40p men sen var det ju den där station 3... En dubbel med långt uppehåll mellan kasten eftersom skytten skulle transportera sig själv mellan kastarna. En dubbel Vega! Din paradgren för helvete! 12/40p säger väl det mesta...


Men det får väl vara hänt för den här gången, är så jäkla nöjd med henne. Så lugn och fokuserad, behöver inte bry mig ett dugg med allt det här runt fötterna hon bara är där liksom.
Tok-stolt är jag för min lilla hund.
Sen avslutningsvis måste jag tacka min lagkamrater för ett jäkla gutt teamwork, peppat varandra, berömt varandra, hjälpt varandra! Precis som det ska vara!!
Nu skulle jag väl lagt till lite bilder i inlägget men det kan jag inte och Fia är inte hemma.
/Andreas


 Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/u/u1692565/www/files/inc/cdb.php on line 2725
Tipsa en vän Kommentera,   Visa kommentarer ( 2 ) 


 Nordiska 2011-10-31 19:56 

Trillebåra!!


Det är skottkärra på Norska, bara så ni vet...


Hur långt kan man köra en bil för att starta på ett prov? Kan säga att 64 mil enkel resa är helt ok faktiskt. Allra helst när Fia är med, efter att ha suttit bakom ratten i ca 123 mil stannade vi i Lenhovda för att tanka. Efter en cigg släppte hon bomben:
-Andreas, nu jäklar kör jag resten!
Tårarna strömmade nerför mina kinder, hade vi inte varit gifta, hade jag friat på studs. Jag försökte med lite övertalning:
-Men inte ska väl DU behöva köra de sista låååånga 5 milen.
-Joho det ska jag!
-Tack, tack så in i helvete Fia...
-Äsch, vad gör man inte för varandra.


Lördagens lagtävling gick som en walk-up. 4 grupper med 4 deltagare i varje. Lottningen var redan klar att jag skulle starta i den sista gruppen.
Anna-lena & Leia inledde. Stabilt arbete vilket resulterade i en 1:a.
Janne & Light gjorde också en finfin insats. De belastades av ett lite för dåligt fotgående. En 2:a.
Ingela & Mekko missade en markering, annars var det riktigt bra, en 2:a även för dom.
Så inför sista gruppen låg vi och Danmark lika.
- Nu hänger det på dig Andreas, sa Ingela...Ingela skickar Mekko på en dirigering


Startordningen inom gruppen lottades, jag drog nr:1. Det var 4 såtar som skulle "jagas" av. Domarna poängterade vikten av att ta rätt dummy, annars var man ute... 
Det började med fotgående i en uppförsbacke med lite skott på vägen. När man närmade sig krönet gick det en dubbel där vi blev ombedda att hämta den först kastade, gick bra. Samma procedur för de två andra. Uppe på krönet skulle det bli dirigeringar för alla. Vår låg ca 70-80m bort över åkern in i skogen ca. 5m. Lysande Vega!
Andra såten stod man precis i nedkant på en kulle, här kom det dubbelmarkeringar som bara syntes i luften bakom kullen. Hunden jämte fick skicka och ta en av dem och den som var kvar var till oss. Man svängde på linjen och det kom ytterligare dubbelmarkeringar till alla hundar där man skulle ta varsin. Även här skötte sig Vega.
Koppel på och raskt vidare till nästa. Fotgående 50-60 m med skott(alla skott där det inte ramlade nåt fingerade kommande dirigeringar) svängde upp linjen och här fick alla hundar en dubbel under gång där man skulle ta in båda.
Såten avslutades med varsin dirigering, vår låg tvärsöver fältet in i ett hörn med högre vegetation ca 100m kanske. Duktig hund!Sista såten, man gick på linje på ett fält. Till höger om fältet ett område med högt gräs och buskar. Bakom det skog.
Alla hundar fick en dubbel under tiden man gick. En kastades på fältet framför oss och en i området till höger. Visste att den första dubbeln var vår och fick lite smått panik när jag tyckte att Vega inte markerade den högra. Spikade första och den andra hade hon nog ett hum om, den kom in efter lite styrning. Det hela avslutades med ett sök där man skulle få in hunden i skogen bakom området där markeringarna hamnat. Alla fyra hundar sökte samtidigt. Kanon! 
Slut och domarna höll lite kritik, där det enda dom sa till mig var att vi hade löst provet som provledning och domarna hade tänkt sig att det skulle lösas, en god premie skulle vi få.
Här förstod vi nog att guldet var vårt eftersom att Danmarks hund hade stora problem med fältarbetet. Och även hade en belastning på en dirigering.Så sant så, under middagen på kvällen förkunnades det Svenska laget som segrare följt av Danmark, Finland och Norge!
Vilken härlig känsla!
Vega blev utnämnd till bästa hund och hp:t rök på sista markeringen, berättade domaren. Blev ju pga av detta även Norsk Jaktchampion!
Även jag fick ett litet pris.
Vadå, tänker ni kanske?
-Äh, skit i det.
-Men kom igen nu Andreas!
-Äh, men det var inget viktigt...
-Andreas! Ut med det nu för fan!
-Nej men det var inget, jag lovar.
-Nähä skit i det då.
-Jag blev utsedd till bästa FÖRARE!
-Men du skulle ju inte säga det.
-Nä, men ni tjatade ju så förbannat!Dag två, där den individuella Nordiska mästaren skulle utses gick som en fingerad andjakt. Åtta hundar startade uppdelade på två grupper. Fick vänta, eftersom jag drog startnr:9. Två såter, där man på första fick en lång dubbel på vatten, en dirigering över en bäck och ett sök. Lång passivitet. Hela provet stod man på linjen okopplad. Vegas kritik efter första: Helt obelastad, utmärkt arbete.
På andra såten stod man i en liten skogbacke med myrmark framför sig. Där det var lite bäckar och öar och öppet vatten. Här skulle man utföra följande: En dubbel där man en gång skulle hämta den första och en gång den som var kvar. Ett riktat sök. Och en lång knivig vatten dirigering.
När jag skulle skicka Vega på den markeringen som var kvar, sprang hon åt helt fel håll. Lite jobbigt när hunden ger sig av snett åt höger och markeringen ligger snett åt vänster ca 80m ut...Fick dit henne, vi avslutade det hela med vattendirren som gick helt ok.
Förutom missen på markeringen gick hon riktigt jäkla bra och vi belönades med ännu ett 1:a pris!
Ingela och Mekko hade även de fått en etta, så nån av oss skulle stå som slutsegrare.Det blev Ingela & Mekko som drog det längsta strået. Enligt Fia som sett dem hade de gått som tåget.
Ett stort GRATTIS till ER!!Ett riktigt proffsigt ordnat mästerskap, fruktansvärt duktiga funktionärer, provledning och domare, gjorde helgen till ett minne för livet!
Anna-Lena, Ingela, Janne&Annika tack för en trevlig helg tillsammans! 
Stolt som en tupp att ha fått ingå i ett lag tillsammans med er!!
/Andreas
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/u/u1692565/www/files/inc/cdb.php on line 2725
Tipsa en vän Kommentera,   Visa kommentarer ( 7 ) 


 HALLÅÅÅ!! 2011-10-23 20:32 

Dags att skriva lite, killen som bara bloggar i medgång....
För i fredags tog vi ett 2:a pris på Frk:s A-prov!!


Vadå medgång? 2:a pris på ett prov med bara massa flattar....
Det är väl för fan ingenting!
Är det ju!
Är det ju inte!
ÄR DET JU!!
ÄR DET VÄL FÖR FAAAN INTE!!!


JAG tycker det iallafall.
Kan du väl för fan inte tycka!
Kan jag väl!


Sluta nu för helvete, båda två!!


Hursomhelst, så skötte sig Vega alldeles förträffligt. Efter de två skräckupplevelserna på min inledande A-provskarriär, så räckte det ju att Vega hämtade en anka så skulle det ju innebära en förbättring med 100%.
16 hundar kom till start, drog nr:5 i lottningen. Första såten stod vi 8 hundar ute på en stubbåker. Framför oss ca 100-130m var det en gammal järnvägsbank där det nu var en cykelväg. Vegetation med buskar och träd på båda sidor om vägen.
Drevet satte igång och alla stod passiva i ca 10 minuter. Sen kopplade vi utom de två första hundarna.
När jag kallades fram till linjen så blev vi anvisade en and som gått ner någonstans runt ett par buskar med röda blad intill vägen. Skickade Vega som tog en fin linje ända ut till rätt område, la på en söksignal och sen var det bara att stå där och hoppas...efter nån halvminut kom hon med ankan, bra Vega!
Hunden jämte skulle ta in en ifrån typ samma område, vilket de inte lyckades med, så då fick jag skicka igen. Nu blev linjen lite sned så jag fick blåsa och visa vänster. Hon sprang vänster en bit för att sen vika av ut igen, blåste innan hon kom fram till vegetationen och visade vänster vilket hon lydde(fattar ni? två stopp och två tecken, lydde allt!! fattar ni?)
Nosade lite efter en redan apporterad anka innan hon försvann upp i rätt område, väääntan..................Vega dyker upp med fågel i mun!!
Nämen, sa domaren, hon hittade en till! Ja vilken jäkla tur, sa jag...


 Foto Kathy Pedersen


Byte till nästa domarpar, där vi skulle få en apport till innan grundomgången var klar. Ny damm, men samma stubbåker. Här blev det lite jobbigt, när vi blev framkallade på linjen hade de ingen mer hund, eftersom alla de andra fått sina två apporter. Så där stod vi, lilla jag och Vega okopplade själva jämte domarna och kunde inte skicka. Vi skulle vänta på nån hund ifrån den andra gruppen, men det kom aldrig nån. Till slut blev en hund framkallad bara för att jag skulle få min tredje. Fick en anvisning på en fågel som låg ca 70m bort på stubben till vänster om dammen. Snygg linje rätt i vind och den var hemma.


Sen skulle det vara lunch men så blev det inte utan det blev en damm till, den enklaste apporten för vår del, en dirigering ut på en gräsmatta där ankan låg väl synlig ca 60m bort.


Lunch, där vi fick reda på att nio hundar hade nollat, två hundar var färdigbedömda och fem hundar hade gått vidare, däribland vi. Två av de fem var belastade så på sista såten fick de varsen apport sen var de klara.
Här stod vi uppställda precis innan kanten till en nyplöjd åker. Dammen låg väl ca 100m bort. Mina två första apporter var väl rätt så likartade, fåglar som fallit i bortkanten på åkern, de vållade inga större problem. Sen fick vi försöka på en anka som fallit i en slänt bortom en skytt på andra sidan åkern i ett område med högt gult gräs. Hunden innan oss misslyckades.
Fick dit Vega relativt bra och hon försvann ner för slänten in i gräset. Dyker upp 50m till vänster utan anka, får dit henne igen, dyker upp på samma ställe igen, (helvete tänker man då) Nu lyssnar hon väl inte klockrent på alla blås och tecken, kommer iallafall dit igen får stopp på henne, ger henne ett ut som hon lyssnar på och hittar fågeln efter en stunds sökande.
Nu var det bara två hundar kvar, vi får en apport var till i bortkant på åkern innan vi blir kommenderade ut på ett fält bakom oss.
Här står vi i en svag nerförsbacke och i slutet på backen är det ett dike med vass på båda sidor 60-70m bort cirka. Efter vassen fortsätter fältet. Fågeln ska ligga i vassen intill en telefonstolpe.
Här gör jag misstaget som grämt mig långa stunder ska ni veta. Men det är lätt att vara efterklok. Vega tar en fin linje och närmar sig vassen ca 15m till höger om stolpen, skulle givetvis blåst stopp på henne innan vassen, gett henne ett vänster tecken. Hållt henne kort, eftersom vinden kom från höger och det inte gick att skicka till vänster om stolpen.


 Foto Kathy Pedersen


Vad hände då, jo jag släppte in henne i vassen, hon rasslade igenom den som ingenting och dök upp på andra sidan jävla bra linje men lite för lång kan man säga... Blåser stopp men får henne inte in rätt område, hittar en annan anka som jag inte visste att den fanns.
Andra hunden hittar rätt fågel, provet var slut...


Måste ändå vara nöjd, efter de andra a-proven så har vi varit med på en 5-6 jakter, Vega har blivit lite mer rutinerad och tycker inte att det är alldeles förbannat fantastiskt att det ramlar änder ifrån himlen, och att alla är hennes....
Hon gick faktiskt jäkla bra och vi blev tilldelade Guns Choice, och ett pris för bästa tik.


 Foto Kathy Pedersen


Jäkla kul att sju hundar gick till pris.
GRATTIS Håkan Svensson och Frank till ert 1:a pris


Nu när jag ändå sitter här och skriver så måste jag ju nämna Fia och Kalvens debut på b-prov.
Utanför Ystad gick provet och domare var Åke Liedgren.
Får ni tillfälle nån gång att åka på prov med Fia när hon ska starta, så tacka nej! Ett litet tips bara...
Neggo-Fia, bara för att slippa umgås med henne innan start erbjöd jag mig att vara funkis.
Provet började med fotgång på en stig intill en sjö med höga träd och snår mellan stigen och vattnet. Skott och vatten markering under gång, bara det fick Fia att bli hyfsat blek om nosen. Två gånger upprepades dessa markeringar. Sen var det ytterligare fotgång uppför en backe till söket där det låg sex vilt. Efter detta en rätt så lång markering där en svartfågel kastade i en uppförsbacke i bokskogen.
Provet avslutades med en vattenmarkering som kastades som en hörselmarkering en fem meter ut i vattnet. Hunden stod ca 50 meter ifrån vattnet med en skarp slänt framför sig.
Innan Fia och Queen skulle starta så gick jag för att titta till dem. Hittade henne vid bilen med en cigg i munnen och en sån där blick som bara Fia kan ha.
- Fy fan vilken jävla hund sa hon. Kunde jag så skulle jag fan bara åka härifrån.
-Vad är det nu då?
- Det är ju ingen som helst jävla idé att starta henne!
-Nähä...
-Hon tar ju inte anden riktigt en endaste gång, när vi har tränat nu!
-Nähä...ska jag starta henne då?
-NEEJ!!
-Nähä...


Fick gå och träna lite med Fia, Queen och ankan och vara den psykolog som krävs i dessa sammanhang.
Dags för start och de löste det där provet som ingenting. Spikade alla markeringar, rasslade igenom söket så att domaren fick göra ett litet uppehåll för han hann inte med att skriva. Att se henne ge sig nerför den branta backen till den sista markeringen, genom ris och buskar och all sköns bråte var häftigt!
Queen är mer svårarbetad än Vega, helt klart. Fia får lägga ner ett jäkla arbete med allt det här runt fötterna. Men får hon till det så tror jag det kan bli riktigt bra, och då kan jag ta över henne...


Fan nu har jag skrytit med båda hundarna, duktigt Andreas!


Nästa helg bär det av till Norge, Vega ska starta på det Nordiska mästerskapet för flattar. Ska bli kul, kanske...
/Andreas    

 
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/u/u1692565/www/files/inc/cdb.php on line 2725
Tipsa en vän Kommentera,   Visa kommentarer ( 9 ) 


 Senaste inlägg
2012-11-12 17:43
A-prov
2012-06-05 21:40
WT
2012-05-29 16:52
Tullgarn
2011-10-31 19:56
Nordiska
2011-10-23 20:32
HALLÅÅÅ!!

 Arkivet